6 съвета как да изберем първокласно кафе на зърна

Като ценители на хубавото кафе сме си поставили за цел да търсим, избираме и предлагаме само първокласно кафе на нашите клиенти. Искаме да научим хората как сами вкъщи могат да си приготвят кафе на най-високо ниво като професионалисти. А в офиса държим да пием винаги отлично кафе.

Независимо кой е вашият предпочитан метод на приготвяне на кафе – класическо варене или филтрация – първото условие за хубава напитка е качествената суровина. Има няколко основни принципа, които трябва да следвате, за да изберете и купите добро кафе на зърна. Не е нужно да сте кафе експерт, за да се справите. Продължавайте да четете и сами ще се убедите.

КУПУВАЙТЕ ЦЕЛИ КАФЕ ЗЪРНА

Ако искате да правите вкусно кафе, ще ви трябват цели кафе зърна, а не мляно кафе. Снабдете се с хубава кафемелачка и смилайте кафето непосредствено преди да го приготвите. Мляното кафе, колкото и качествено да е то, бързо губи своя аромат и характер. Залежало кафе от рафта на магазина е лоша идея и не си струва риска. В случай че все пак държите на мляно кафе, при нас можете да поръчате смилане на кафето, непосредствено преди неговата доставка.

ИЗБЕРЕТЕ КАФЕ В ХЕРМЕТИЧНА ОПАКОВКА

Херметично опакованите кафета запазват своя вкус и аромат по-добре, защото не оксидират и не изсъхват, изложени на въздух. Ако любимата ви кафе пекарна не използва херметически торбички, проверете дали кафето е било изпечено в рамките на последните две седмици – колкото по-скоро, толкова по-добре.

Най-добре е да купувате прясно кафе, изпечено преди около седмица. Но дори кафето да е оптимално добре пакетирано, внимавайте да не е по-старо от 3 седмици. Ако не видите дата на изпичане на опаковката, питайте. Всеки добър пекар и бариста знае колко важно е кафето да е прясно изпечено. Ако продавачът също не знае датата, оставете кафето и излезте от магазина възможно най-бързо.

ИЗБЯГВАЙТЕ МАЗНИ ЗЪРНА

Видимите масла на повърхността на кафените зърна означава прекомерно изпичане. Когато кафето се пече, въглеродният диоксид естествено изтласква маслата навън през клетъчните пори на зърната. Изключително горещото или дълго печене разрушава клетъчните стени и намалява вискозитета на маслата, съдържащи се в зърната. Това означава, че повече масла ще излязат на повърхността на зърната.

Когато кафените зърна останат по-хладни, клетъчните стени остават непокътнати, а маслата са твърде вискозни, за да „се измъкнат“. Препечено кафе има вкус на изгоряло, докато правилно изпеченото кафе ще запази своите масла, които по-късно допринасят за вкуса и структурата на напитката. Мазните зърна също така правят мляното кафе лепкаво, което ще доведе до неправилна екстракция.

Но помнете: кафето може да бъде тъмно изпечено, без да е препечено. Така че ако харесвате тъмните блендове, просто потърсете зърна от добра пекарна, които имат суха повърхност. Ако купувате вече пакетирано кафе и не можете да видите зърната, посъветвайте се с пекар или попитайте продавача дали може да погледнете кафето.

ОТБЯГВАЙТЕ И НЕПРОСЛЕДИМОТО КАФЕ

Проявете любопитство – винаги питайте за произхода на кафето, което купувате. Да знаете само страната на производство не е достатъчно. Например, че кафето е бразилско – тази страна е две-трети от размера на Европа и произвежда огромно разнообразие от кафета.

В идеалния случай, вашият източник ще може да ви каже в кой регион и в коя ферма е отгледано кафето. Ако дори и тази информация не ви е достатъчно полезна, задавайте още конкретни въпроси. Например за метода на събиране и обработка на зелените зърна и т.н. Начинът, по който продавачът отговаря, е добър индикатор дали наистина го е грижа за кафето, което продава.

ИЗПИЧАНЕТО Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ

Тъмно изпеченото кафе идваше на помощ във времена, когато беше трудно да се намери качествен суров продукт.  В днешно време обаче в България има достатъчно добри пекарни, които могат да се снабдят с пресни зелени зърна, и и пекари, които могат да ги изпекат отлично. Те знаят как да постигнат прекрасен сладък аромат и богат плътен вкус.

Мислете за тези прецизно култивирани кафени зърна като за парче първокласно говеждо. Нали няма да сготвите месото до степен, докато стане неразличимо от евтина пържола? Не, вие бихте го изпекли леко, за да получите хубава златиста коричка и никога прекалено дълго, че да погубите неговия отличителен аромат и прекрасен вкус.

И така, ако искате да купите наистина добро кафе, потърсете светло или средно изпечен бленд. Няма да ви зашемети силен аромат и горчив вкус, но пък може би ще харесате леките карамелизирани нотки и елегантната киселинност на по-светло изпечените кафета. Освен това няма да има нужда от много захар или сметана, за да прикриете неприятната горчивина.

 

А вие откъде се снабдявате с хубаво кафе?

Тук ще откриете няколко невероятни кафета на зърна.