Как пиенето на кафе може да удължи живота?

Вероятно досега сте чели за много изследвания на кафето. Обикновено те са толкова противоречиви, че е трудно да се разбере кое е вярно за влиянието на кофеиновата напитка върху нашето здраве.

Но определено си заслужава да обърнем внимание на едно ново проучване, публикувано в медицинския сайт JAMA, имайки предвид неговия обхват. Изследователите извлекли данни за половин милион души и установили, че консумацията на кафе е свързана с продължителността на живота.

Caffe L’Antico капсули

Според проучването, ежедневното пиене на чаша кафе – било то нормално или безкофеиново – може да намали риска от ранна смъртност с 8%. Пиенето на шест до седем чаши на ден може да понижи риска с 16%. С осем или повече чаши дори може да намалите риска от ранна смъртност с 14%.

„Нашето проучване дава допълнителни доказателства, че консумацията на кафе може да бъде част от здравословното хранене и предлага увереност на любителите на кафе“, посочва д-р Ерика Лофтфийлд, изследовател в Националния раков институт и водещ изследовател на проучването.

Вестник „Time“ съобщава, че екипът от изследователи анализирал данни за около 500 000 души от UK Biobank – голяма дългосрочна биобанка в Обединеното кралство. Участниците отговорили на въпросите за консумацията на кафе, както и за навиците си за пушене и пиене и здравната си история. Проучването започнало през 2006 г. и завършило през 2016 г.

От тези 500 000 души 14 600 починали по време на 10-годишния период на проследяване на проучването. Оттам изследователите успели да определят връзката между кафето и дълголетието.

Те заключили, че откритията осигуряват „по-нататъшна увереност, че пиенето на кафе може да бъде част от здравословното хранене“. Както винаги обаче, на хоризонта се задават още проучвания.

Лофтфийлд казва пред „Time“, че нашето съвременно разбиране за кафето и здравето се основава главно на констатации от наблюдателни изследвания. За да се разберат по-добре потенциалните биологични механизми, които стоят в основата на наблюдаваните асоциации на кафе с различни здравни резултати, са необходими допълнителни изследвания.

Това далеч не е единственото проучване, което доказва положителните ефекти на кафето върху здравето. През 2017 г. изследователите също установиха, че пиенето на добро кафе може да предпази от възпаления. Друго проучване сочи, че кафето дори може да помогне за подобряване на спортните постижения. Година преди това, изследване показа, че напитката може да намали риска от диабет. И това е само малка извадка от изследванията по темата.